De dag nadat… Minecraft

17 november 2015

De volgende ochtend open ik vol verwachting de Minecraft server. Er is ontzettend veel Minecraft gespeeld de vorige dag (niet alleen in de server, maar toch) dus ik ben vol verwachting van wat de nieuwste bijzondere creaties zullen zijn. Mijn medestudent M. vertelde me dat twee jongens dingen aan het opblazen waren geweest op de gamedag. Het waren hun eigen bouwwerken, maar daarbij waren ook dingen van anderen beschadigd. Hij had ze hier op aangesproken. Ik verwachtte dus hier en daar wat kapotte dingen te zien. Ik was echter niet voorbereid op een volledig gesloopte wereld. Alle prachtig gebouwde huizen en andere bouwwerken waren volledig weggevaagd. Het bezorgde me een knoop in mijn maag. Ik had voor mijn scriptie graag nog screenshots willen maken om te laten zien wat voor gave dingen de kinderen maken, en hoe ze met elkaar communiceren. Daarnaast vond ik het verschrikkelijk voor de andere kinderen. Hoe teleurgesteld zouden zij zijn? Een andere speler had dit ‘geschreven’:

IMG_5708

Ik vroeg me af hoe ik nu moest handelen. Zou ik iets kunnen herstellen? En hoe ga ik deze jongens hier op aanspreken? Tot mijn enorme opluchting kwam ik er achter dat Minecraft regelmatig zelf updates maakt van de server, en dat ik de huidige versie kon vervangen door een oudere versie. Ik wist van M. dat het slopen pas aan het eind van de middag gebeurde. Ik heb erop gegokt dat rond 15u alles nog intact was, en dit bleek zo te zijn! Ik ben hier erg blij mee, en hoop dat er in de tijd tussen de oude en de nieuwe versie niets gebouwd is wat nu alsnog verloren is gegaan.

Nu is nog de vraag hoe ik hier mee om ga. Als ik op de gamedag had gezien hoe groot de schade was geweest had ik ze hier misschien nog op aangesproken. Aan de andere kant wist ik dat M. ze gecorrigeerd had, dus had ik toen misschien ook gedacht dat het zo goed was. Daarnaast waren deze twee jongens aan het eind van de middag zo druk dat het misschien niet eens meer aangekomen was. Ik twijfel welke stappen ik nu ga ondernemen. Ik wil de jongens duidelijk maken dat het slopen en opblazen van andermans bouwwerken echt niet de bedoeling is, en dat als het nog een keer gebeurt ze niet meer in de server mogen spelen. Maar ik heb op dit moment niet de kans om ze persoonlijk aan te spreken. De ene jongen wel, want die ken ik van mijn werk, maar dan zou het ook pas donderdag kunnen. Ik doe het liever nu, want nu is de hele situatie nog vers, en daarnaast kan ik dan sneller voorkomen dat het nog een keer gebeurt. Ik overweeg de ouders een mail te sturen en uit te leggen wat er gebeurd is, en hen vragen of zij met hun zoon willen praten. Aan de andere kant vind ik dat ik zelf de jongens aan moet spreken, maar dan kan het alleen via de mail en dat vind ik niet ideaal.

Toevoeging: Ik had M. ge-appt en verteld wat de situatie was. Even later belde hij me en bespraken we wat er gebeurd was. Hij logde ook in op de server en kon met zekerheid zeggen dat dit niet de versie was die hij gisteren aan het eind van de middag gezien had. Ik heb met hem overlegd wat ik zou doen. In de player activity kon ik zien dat D gisteravond de enige was die nog online is geweest. De kans is dus groot dat hij het heeft gedaan. Ik heb zijn moeder de volgende mail gestuurd en na wat formaliteiten het als volgt aangekaart:

‘Ik wil even iets bij je aankaarten. Gisteren heeft D. uitgebreid in de Minecraft server gespeeld. Tegen het einde van de middag is hij samen met N. bouwwerken gaan opblazen. Dit waren hun eigen bouwsels, maar hierbij raakten ook bouwwerken van andere kinderen beschadigd. Mijn collega-begeleider M. was hier bij en heeft hen hier op aangesproken. Vanmorgen logde ik in op de server omdat ik benieuwd was naar wat de kinderen allemaal gebouwd hadden gisteren. Tot mijn grote verbazing waren alle bouwwerken vernield. Aangezien dit niet strookte met wat M. mij vertelde heb ik contact met hem opgenomen. M. is ook op de server gaan kijken en heeft bevestigd dat dit niet de situatie was waarin het gisteren om 16u is achtergelaten. Omdat ik beheerder ben van de server kan ik zien wie wanneer en hoe lang ingelogd is geweest. D. is de enige die gisteravond nog heeft ingelogd, dus ik denk dat hij er meer van weet.

Zou jij dit met D. willen bespreken? Ik ben niet boos, maar ik wil wel graag dat hij weet dat het niet de bedoeling is dat kinderen bouwwerken van anderen kapotmaken. Ik heb hem en N. op dit moment geblokkeerd. Zou je het naar mij willen terugkoppelen als je dit met D. besproken hebt? Je mag me mailen, maar bellen mag ook als je dat prettiger vindt. Ik zal hem dan weer toevoegen aan de server, op voorwaarde dat het niet nog eens gebeurt. Gelukkig maakt de server automatisch een back-up. Ik heb de wereld dan ook kunnen herstellen naar de versie van gisteren om 14.45. Hierdoor is het deel wat daarna gebouwd is verloren gegaan, maar verder is het gelukkig allemaal weer hersteld.’

De moeder van N. heb ik een soortgelijke mail gestuurd, maar dan daarin geschreven dat ik denk dat N. niets weet van de laatste vernielingen, maar of ze het er toch even met hem over wil hebben.

Verder zag ik dat er vanmorgen nog kinderen online zijn geweest, dus die hebben de vernielingen gezien. Daarom heb ik onderstaande mail naar alle ouders gestuurd:

‘Beste ouders en tieners,

Als eerste wil ik jullie hartelijk bedanken voor jullie aanwezigheid gisteren. Jullie hebben gemaakt dat het een geslaagde gamedag was!

Gistermiddag hebben een hoop tieners enthousiast gespeeld in de Minecraft server die speciaal voor deze dag was opgezet. In de loop van de middag zijn er kinderen geweest die hun eigen gebouwen zijn gaan opblazen, waarbij ook bouwwerken van anderen zijn beschadigd. Een van de begeleiders heeft hen hier op aangesproken.

Vanmorgen wilde ik de bouwwerken die gisteren gemaakt zijn gaan bewonderen en bleek dat er gisteravond alsnog dingen zijn vernield. Ik heb hierop actie ondernomen en degene waarvan ik vermoed dat hij er meer van weet persoonlijk benaderd. Ik heb hem duidelijk gemaakt dat dit echt niet de bedoeling is en dat als het nog een keer voorkomt het gevolg is dat hij verwijderd zal worden.

Gelukkig maakt Minecraft automatisch updates en kon ik de wereld herstellen naar een eerdere versie, van 14.45u gistermiddag. Hierdoor zijn helaas de dingen die in het laatste uur van de gamedag gebouwd zijn verloren gegaan.

Vanmorgen, voor ik alles hersteld had, hebben een aantal kinderen ingelogd en dus de vernielde wereld gezien. Misschien is uw kind hier teleurgesteld over. Wilt u uw zoon/dochter vertellen dat (bijna) alles weer hersteld is?

Verder heb ik van het bestuur van Stichting Gilles de la Tourette toestemming gekregen om de server te verlengen. Er kan dus weer een maand in gespeeld worden, en als het aan blijft slaan zal dit mogelijk verder uitgebreid worden.

Als u of uw kind nog vragen heeft, mail of bel me dan gerust.

Met vriendelijke groet,

Iris Vlaanderen’

Ik ben benieuwd wat ik terugkrijg van de moeders van D. en N. Het scheelt dat ik beide moeder eerder geïnterviewd heb en ze me dus al wat beter kennen.

Het is zeer leerzaam voor mij dit. Ik had de afgelopen weken al bedacht dat als ik de server aan zou houden ik regels op moest gaan stellen en dit met de kinderen moest communiceren. Nu blijkt maar weer hoe belangrijk dit is en ik ga me daar zeker verder in verdiepen.

Toevoeging: Ik heb inmiddels van beide ouders een reactie. Ze hebben met hun kind besproken wat er is gebeurd en (nogmaals) benoemd dat dit niet de bedoeling is. De verhalen lopen niet helemaal synchroon en ze ontkennen dingen van andere gesloopt te hebben, maar dat maakt me verder niet uit. Het gaat erom dat ze er met hun ouders over gesproken hebben en dat ze weten dat er consequenties aanzitten als dit nog een keer gebeurt.

Vooral de moeder van D vond het heel erg, ze schreef: ‘Jammer dat dit nou zo moest gaan.. hou hier helemaal niet van. Ik probeer D altijd het ‘juiste’ bij te brengen maar je ziet, dat lukt niet altijd.’

Ik heb haar verzekerd dat ik niet boos ben op hem maar dat ik het belangrijk vind dat hij hier op aangesproken wordt, en dat ik weet hoe zorgvuldig zij als ouders met dit soort dingen omgaan, dus dat het ook zeker geen verwijt naar hen is.

Ik dacht dat hiermee alles opgelost was. Ik heb de twee jongens geblokkeerd maar ga ze nu weer toevoegen. Maar voor ik dat kon doen kreeg ik een boos bericht van een andere jongen. Er waren weer dingen kapot. Als ik naar de logboeken kijk kan ik dit keer niet met zekerheid zeggen wie dit op zijn/haar geweten heeft. De vraag is, hoe nu verder? Die gedragsregels moeten er hoe dan ook komen, en snel ook denk ik. Maar dan nog kun je niet alles in de gaten houden. Hoe ga ik hier mee om? Hoe ver gaat mijn verantwoordelijkheid? Ik wil dit morgen ook in mijn leerteam bespreken, ik ben benieuwd wat zij er van vinden.

Plaats een reactie